Metsäratamuseo / saha

Eskolan metsärata, Pikkurata, jätti aikanaan Eskolan kylään lähtemättömän jäljen. Metsärataperinnettä on vaalittu Eskolassa monin tavoin: vanha veturitalli on kylätalona, kylätalon pihalle on hankittu museoveturi ja metsäradan esineistä on koottu museo. Noin kilometrin etäisyydelle veturitallista on valmistunut metsäradan perinnekeskus. Entistä ratapohjaa on kunnostettu matkailu- ja harrastekäyttöön.

Metsäratamuseon pienesineistöä on koottu vanhalle Hanhinevan puukoululle (Koulutie 3) ja suurempia esineitä nykyisin kylätalona toimivan veturitallin (Pinolankuja) vieressä sijaitsevaan museorakennukseen. Museon esineistöön kuuluu n 600 valokuvaa, metsäradalla käytettyjä työkaluja, kuljetuskalustoa jne.

Metsäradan perinnekeskuksen alue sijaitsee erinomaisella paikalla Kokkola-Kajaani tien välittömässä läheisyydessä. Perinnekeskuksen alue on maauimalan vieressä ja Metsäradan ratapohja kulkee sen läpi.

Perinnekeskuksen alueelle on rakennettu noin viisikymmentä metriä alkuperäisen kaltaista Pikkurataa ratapenkkoineen ja kiskotuksineen.Perinnekeskuksen veturina on Pikkuradan ensimmäisen veturin "Erkin" näköinen veturi, jonka on valmistanut eskolalainen Hannu Haapalehto. Kiskoilla on myös metsäkämppänä ollut, lahjoituksena saatu, alkuperäinen metsäradan asuntovaunu, Pikkuradan rakentamisessa ja kunnossapidossa käytetty kuupavaunu ja Pikkuradan resiina. Vaunujonoon on myös rakennettu kahdeksan metriä pitkä alkuperäisen mallinen puunkuljetusvaunu.

Perinnekeskukseen on saatu lahjoituksena puutaiteilija Jorma Heiskasen parkkuumiestä esittävä veistos. Alueella on myös halkopinoja ja metsäradasta kertovia tauluja.

Hankkeen onnistumisen mahdollisti Metsämiesten säätiöltä saatu taloudellinen tuki, joka kattoi kaksi kolmasosaa 15 000 euron budjetista.

Haluaisitko tutustua metsäratamuseon kohteisiin? Ota yhteyttä kyläyhdistykseen sähköpostitse: eskolan.kyla(at)kotinet.com tai soita 044 947 9102. Museoon kannattaa tutustua pääasiassa kesäaikaan.

Arton Pikkuratasivut

Kuva: pkeskus.jpg

Kyläyhdistys on saanut hallintaansa Eskopuu Oy:n vanhan kaksiraamisen sahan. Sahaa on kunnostettu kunnostetaan edelleen. Tarkoituksena on, että sitä voidaan esitellä osana vahvaa eskolalaista puunkäsittely ja –jalostusperinnettä.

Matkailu

Yksi esine - tuhat tarinaa

Eskolan metsäratamuseo on
mukana Kotiseutuliiton digitaalisessa
esinekeräyksessä itsenäisyyden
juhlavuodelle 2017. Tässä esinevalintamme:

PALOÄMPÄRI

Pikkuradalla oli neljä veturia: Ykkönen,
Kakkonen, Kolmonen ja Franko. Niiden
polttoaineena oli pääasiassa puu.
Puupolttoaineen ongelma oli, että veturien
piipuista sinkoili kipinöitä radanvarren
metsiin. Niinpä kesän kuivina kausina
veturin perään lähti noin varttitunnin
kuluttua palovahti resiinalla. Hänen
tehtävänsä oli tarkkailla mahdollisia
palonalkuja ja sammuttaa ne. Paloämpäri
oli tärkeä kapistus. Sillä palovahti saattoi
koukata sammutusvettä ojista, luolista,
lähteistä ym. vesipaikoista.

Yksi esine - tuhat tarinaa Flickrissä