Eskolan Metsäratamuseo

Kylätalo Veturitalli, Pinolankatu 1, 69150 Eskola

Avoinna 8.6. alkaen kesä-heinäkuussa keskiviikkoisin klo 12-14 sekä varauksesta. Vapaa pääsy. (Erillisen opastuksen hinta 30 e/ryhmä.) Varaukset p. 044 9479102 tai eskolan.kyla(at)kotinet.com.

Eskolan metsärata, Pikkurata, jätti aikanaan Eskolan kylään lähtemättömän jäljen. Metsärataperinnettä on vaalittu Eskolassa monin tavoin: vanha veturitalli on kylätalona, kylätalon pihalle on hankittu museoveturi ja metsäradan esineistä on koottu museo. Noin kilometrin etäisyydelle veturitallista on valmistunut metsäradan perinnekeskus. Entistä ratapohjaa on kunnostettu matkailu- ja harrastekäyttöön.

Metsäratamuseon pienesineistö ja metsäradan pienoismalli ovat parhaillaan tekemässä muuttoa kylätalo Veturitallille (Pinolankatu 1, Eskola), minkä jälkeen näyttely on jälleen avoinna yleisölle. Suurempia esineitä on koottu veturitallin vieressä sijaitsevaan museorakennukseen. Museon esineistöön kuuluu n 600 valokuvaa, metsäradalla käytettyjä työkaluja, kuljetuskalustoa jne.

Metsäradan perinnekeskuksen alue sijaitsee erinomaisella paikalla Kokkola-Kajaani tien välittömässä läheisyydessä. Perinnekeskuksen alue on maauimalan vieressä ja Metsäradan ratapohja kulkee sen läpi.

Perinnekeskuksen alueelle on rakennettu noin viisikymmentä metriä alkuperäisen kaltaista Pikkurataa ratapenkkoineen ja kiskotuksineen.Perinnekeskuksen veturina on Pikkuradan ensimmäisen veturin "Erkin" näköinen veturi, jonka on valmistanut eskolalainen Hannu Haapalehto. Kiskoilla on myös metsäkämppänä ollut, lahjoituksena saatu, alkuperäinen metsäradan asuntovaunu, Pikkuradan rakentamisessa ja kunnossapidossa käytetty kuupavaunu ja Pikkuradan resiina. Vaunujonoon on myös rakennettu kahdeksan metriä pitkä alkuperäisen mallinen puunkuljetusvaunu.

Perinnekeskukseen on saatu lahjoituksena puutaiteilija Jorma Heiskasen parkkuumiestä esittävä veistos. Alueella on myös halkopinoja ja metsäradasta kertovia tauluja.

Hankkeen onnistumisen mahdollisti Metsämiesten säätiöltä saatu taloudellinen tuki, joka kattoi kaksi kolmasosaa 15 000 euron budjetista.

Haluaisitko tutustua metsäratamuseon kohteisiin? Ota yhteyttä kyläyhdistykseen sähköpostitse: eskolan.kyla(at)kotinet.com tai soita 044 947 9102. Ulkoilmakohteisiin kannattaa tutustua pääasiassa kesäaikaan.

 

Vanha saha

Kyläyhdistys on saanut hallintaansa Eskopuu Oy:n vanhan kaksiraamisen sahan. Tavoitteena on, että se kunnostetaan ja sitä myötä sitä voidaan esitellä osana vahvaa eskolalaista puunkäsittely ja –jalostusperinnettä.

Metsäradan perinnereitti

Tutustu Eskolan metsäradan perinnereittiin Genius Locin nettisivujen avulla! GPS-paikannusta hyödyntävä, mutta myös muuten toimiva ja mielenkiintoinen reittitarina metsäradasta löytyy tästä linkistä. Nettisivut ovat oiva apu omatoimimatkailijalle metsäradan ympäristössä.

Yksi esine - tuhat tarinaa

Eskolan metsäratamuseo oli mukana Kotiseutuliiton digitaalisessa esinekeräyksessä itsenäisyyden juhlavuodelle 2017. Tässä esinevalintamme:

Kuvahaun tulos haulle paloämpäri eskola

PALOÄMPÄRI

Pikkuradalla oli neljä veturia: Ykkönen, Kakkonen, Kolmonen ja Franko. Niiden polttoaineena oli pääasiassa puu. Puupolttoaineen ongelma oli, että veturien piipuista sinkoili kipinöitä radanvarren metsiin. Niinpä kesän kuivina kausina veturin perään lähti noin varttitunnin kuluttua palovahti resiinalla. Hänen tehtävänsä oli tarkkailla mahdollisia palonalkuja ja sammuttaa ne. Paloämpäri oli tärkeä kapistus. Sillä palovahti saattoi koukata sammutusvettä ojista, luolista, lähteistä ym. vesipaikoista.

Yksi esine - tuhat tarinaa Flickrissä